Dabus - Quraisha Haji Mohd. Raphay; Malaysia. Jabatan Muzium dan Antikuiti (Kuala Lumpur : Jabatan Muzium dan Antikuiti, 2002)
Sejenis tarian ritual yang popular di negeri Perak dan Selangor di mana penari-penari menikam tangan mereka dengan besi tajam, lazimnya dipersembahkan pada majlis perkahwinan, hari kebesaran agama dan sebagainya. Penari diiringi oleh muzik dan nyanyian sehingga menjadi tidak sedarkan diri lalu mencederakan diri tetapi dipulihkan semula oleh'Khalifah'.
Penyunting, Sangari ; Skrip, Rezduan Tumin ; Jurukamera, Yusuf Halim ; Pereka Grafik, Sazlam Hasddin
Penyampai: Ngasri Sain
VCD format
Dolby Digital
Title from container.
Keywords: Dance -- Malaysia -- Religious aspects -- Islam; Dance -- Malaysia; Islam -- Malaysia -- Ritual; Trance -- Malaysia