Jikey - Dean Dawila; Malaysia. Jabatan Muzium dan Antikuiti; Malaysia. Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan (Kuala Lumpur : Jabatan Muzium dan Antikuiti, 2003)
Jikey merupakan sebuah seni persembahn teater rakyat yang masih terdapat di Kedah dan Perlis. Seni persembahan ini boleh disifatkan sebagai sketsa yang menggabungkan adegan lawak jenaka, nyanyian dan tarian. Watak yang terdapat dalam persembahan ini ialah pedagang India, Melayu (Mat Keh) dan Cina (Pek Ji Seng). Terdapat juga cerita-cerita rakyat yang diselitkan bagi memenuhi selera masyarakat.
Skrip & Penyelidikan, Md. Shukri Edrus ; Olahan Skrip, Denny Hannaffie ; Jurukamera, Shahrul Zafies Korip ; Juruteknik, Aziz Hashim dan Abu Bakar Dahlan.
Penyelaras Produksi, Bob Lay Vee Han ; Pengarah, Dean Dawila
Suara Latar: Razak Abdullah
VCD format
Dolby Digital.
Title from disc label.
Keywords: Folk dancing, Malay; Folk dancing -- Kedah; Folk dancing -- Perlis