Hadrah - Norazah Sahud; Malaysia. Jabatan Muzium dan Antikuiti; Malaysia. Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan (Kuala Lumpur : Jabatan Muzium dan Antikuiti, 2003)
Hadrah merupakan seni persembahn tradisional yng popular di negeri Perlis dan Kedah. Persembahan ini diiringi pukulan tiga belas gendang dan rebana pelbagai saiz, gerak tarian Hadrah mempunyai keunikan tersendiri yang dipengaruhi budaya Arab dan Indid. Dokumentari ini memperincikan pembuatan alat muzik, pakaian penari, konsep dan gerak tari yng tersendiri berbanding persembahan-persembahan tradisional lain. Kesenian ini juga menyerlahkan falsafah dan pemikiran Melayu pada zaman silam.
Penyunting, Nazarim & Zaidi ; Pengurus Produksi, Sharifanur Baharom ; Penerbit, Tutty Zuraidah Effendi
VCD format
Dolby Digital
Title from container.
Keywords: Folk dancing -- Kedah; Folk dancing -- Perlis; Folk dancing, Malay