Hamdolok - Azhar Mohd Yunus; Norazah Sahud; Malaysia. Jabatan Muzium dan Antikuiti; Malaysia. Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan (Kuala Lumpur : Jabatan Muzium dan Antikuiti, 2003)
Hamdolok dipercayai berasal dari Timur Tengah yang dimainkan oleh masyarakat Arab Badwi ketika menyambut hari keputeraan Nabi Muhammad s.a.w. Di Malaysia, Hamdolok terkenal di Batu Pahat, Johor. Persembahan ini menggabungkan ciri-ciri tempatan seperti gendang dan gambus dengan menerapkan elemen muzik zapin dan bangsawan. kini Hamdolok dipersembahkan di majlis-majlis keramaian secara tarian dan nyanyian rancak bagi menarik perhatin penonton.
Suara Latar, Hani Mohsin Hanafi ; Skrip dan Penyelidikan, Azhar Mohd Yunus ; Jurukamera, Zamri Yasin ; Pengurus Produksi, Syarifah Hanur Baharom ; Set dan Peralatan, Ismail Mohd Rashid ; Kesinambungan dan Penolong Pengarah, Latif Ismail.
Penerbit Eksekutif, Syarifah Hanur Baharom ; Penerbit, Norazah Sahud.
VCD format
Dolby Digital.
Title from container.
Keywords: Folk dancing, Malay; Folk dancing -- Johor