Awang Batil - Malaysia. Jabatan Muzium dan Antikuiti (Kuala Lumpur : Jabatan Muzium dan Antikuiti, 2003)
Awang Batil merupakan gelaran yang diberikan kepada seorang penglipurlara atau penghibur tradisional yang menyampaikan cerita-cerita rakyat secara lisan dengan iringan irama paluan sebuah batil. Irama dari batil yang dipukulnya sendiri memberikan ilham kepada beliau untuk bercerita dan berseloka tanpa henti hingga larut malam. Selain daripada bercerita sambil memukul batil, Awang Batil juga melakonkan watak-watak tertentu dengan memakai topeng. Warisan budaya yang hampir pupus ini masih terdapat di Kampung Pokok Sena, Cuping, Perlis.
VCD format
Keywords: Malay -- Folklore