Main peteri - Haris Abd Kadir; Malaysia. Jabatan Muzium dan Antikuiti; Malaysia. Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan (Kuala Lumpur : Jabatan Muzium dan Antikuiti, 2002)
Main Peteri atau disebut juga'Main Puteri' atau'Main Teri' merupakan sebuah seni persembahan yang popular di Kelantan. Permainan yang dikatakan telah wujud sejak kurun ke 17 atau 18 ini mempunyai unsur-unsur magis dan ritual pemujaan yang dipengaruhi kepercayan animisme, Hinduisme dan juga keislaman. Dalam persembahan ini Tuk Peteri, Tuk Minduk dan pemuzik yang digelar'panjak' melayani'angin' pesakit.
Jurukamera 1, Khalid Arab ; Jurukamera 2, Ramli Long ; Juruaudio, Atan ; Penyunting, Azhari ; Pengurus Produksi, Mokhairul Shamsul.
Skrip, Sharifuddin Ab. Rahman ; Penolong Pengarah, Khalid Arab ; Penerbit, Zaidi Haji Mohamed ; Pengarah, Haris Abd Kadir.
VCD format
Dolby Digital.
Title from container.
Keywords: Folk dancing, Malay; Folk dancing -- Kelantan