Saat genting Desperate hour - Lam, Pak Heng (Kuala Lumpur : Vision Black Buster Group, 2001)
Ngor dan Suarez merupakan Ketua Sekuriti yang ditugaskan untuk menjaga keselamatan satu majlis rasmi kedutaan Malaysia di Filipina. Ketidakserasian menimbulkan pertelingkahan sehingga tidak menyedari para pengganas telahpun mengambil alih majlis tersebut. Suarez dan Ngor terpaksa bertindak dan melupakan persengketaan di antara mereka. Maklumat yang mereka dapati dari salah seorang tebusan memberi ruang untuk mereka merancang tugas menyelemat. Dengan kecekapan, para pengganas berjaya membunuh ketua pengganas tersebut, namun dia dan Suarez merasa curiga atas apa yang berlaku. Berganding bahu, akhirnya mereka mendapat bukti bahawa Sunny, teman karib Suarez turut terlibat dalam kes itu. Sunny merasa cemas lalu mencederakan Ngor, tetapi meninggal dunia ketika cuba melarikan diri. Wang tebusan berjaya diselamatkan. Suarez dan Ngor masing-masing menerima pingat keberanian tetapi di antara mereka masih ada persengketaan.
Title from title screen
Skrip, Michael Cassey ; penyunting, Jeff Leong, Montaj-Ananthraman ; muzik, Steven Yap ; jurukamera, Baby Cabrales
Pelakon: Mastura Ahmad, Melati Minang, Ruzaidi Abd. Rahman, Mohd. Kahiri Ab Rahman
Keywords: Detective and mystery films