Anak mami the movie - A. Razak Mohaideen; Ahmad Puad Onah (Kuala Lumpur : Grand Billiance, 2001)
Mengisahkan mengenai kehidupan keluarga Aniq (lakonan Farouk Hussain) yang bermaustatin di Pulau Pinang. Aniq mempunyai seorang kakak bernama Aisya (lakonan Fiza Elite) dan seorang adik perempuan bernama Sabrina (Naida-Salaam Bollywood). Aniq sering diminta oleh keluarganya menjadi bodyguard untuk menyelesaikan masalah mereka. Aniq terlibat dalam pergelutan kerana melindungi adiknya. Sementara itu, Aniq berkenalan dengan Amelia (lakonan Emelia Rosnaida) dan menghadapi masalah untuk memberitahu hal itu kepada keluarga masing-masing. Mereka mencari jalan supaya kedua-dua keluarga merestui cinta mereka. Hasilnya mereka berpakat ke rumah'mertua' masing-masing dengan alasan di bawah program pertukaran pelajar pusat pengajian tinggi. Mereka membuat helah ini untuk mengambil hati'mertua' masing-masing.
Title from title screen
Skrip, Abdul Shukoor Mohaideen ; penerbit, Ahmad Puad Onah ; penyunting, Mariam Ibrahim ; bunyi, Peter Lim ; pengarah fotografi Zainal Othman
Pelakon: Farouk Hussain, Emelia Rusnaida, Ismail Din, Kartina Aziz
Keywords: Comedy films