Patah hati - P. Ramlee, Tan Sri, 1928-1973 ([S.1.: s.n.)
Mengisahkan sepasang kekasih iaitu Kassim dan Rahimah, dimana percintaan mereka tidak kesampaian. Bapa Kassim lebih suka anaknya berkahwin dengan Salmah iaitu anak kepada En. Sidek iaitu seorang usahawan. bapa Kassim berbuat demikian kerana terhutang budi dengan En Sidek yang banyak menolongnya.
Cast : Tan Sri P.Ramlee (Kassim) , Neng Yatimah ( Rahimah)
Keywords: Love in motion pictures; Man-woman relationships in motion pictures; Melodrama in motion pictures