Salam Timur Tengah 2 : Mesir - Abu Hassan Morad, 1957-; Ahmad Izhar Mohd. Noor (Kuala Lumpur : Layar Consult, 2002)
Sebuah dokumentari yang menampilkan kegemilangan negara Mesir.
episod 14. Pharoanic Village - episod 15. Ramadan di masjid Mahmud - episod 16. Masjid Hussain - episod 17. Nuweiba - episod 18. City of the dead - episod 19. Perantau - episod 20. Al-Fayoum - episod 21. Masjid al-Azhar & Masjid Sultan Hassan - episod 22. Ibnu Tulun - episod 23. Masjid Zainab - episod 24. Citadel - episod 25. Pendidikan al-Azhar - episod 26. Cabaran alaf baru
Copy available in DVD format
Suara latar: Ismail Kassim