Keris Mas - Ayob Yamin; Othman Haji Zainuddin, 1944- (Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka, 1989)
Keris Mas ialah sasterawan dan pemikir penting pada tahap kedua perkembangan awal kesusasteraan Malaysia moden.Sumbangannya konkrit dan kesannya luas dalam memoden dan menghaluskan karya sastera, terutamanya bidang cerpen.
Suara latar: Ismail Harun
Keywords: Keris Mas, -- 1922-1992 -- Criticism and interpretation; Malay literature -- History and criticism