Anakku Sazali - Phani Majumdar ([Kuala Lumpur] : Malay Film Productions [production company] ; Kuala Lumpur : Sathya Production [distributor], 1957)
Sazali terlalu dimanjakan oleh ayahnya (Hassan). Akibat dari itu, Sazali yang membesar di dalam serba kemewahan menjadi seorang pemuda yang lupa diri, derhaka dan sentiasa mengejar kesenangan.
Anugerah, Festival Filem Asia Di Tokyo (1957), Oskar Pelakon Lelaki Terbaik (1957), Oskar Drama Terbaik (1957)
Cast: P. Ramlee (Hassan), Zaiton (Ani)
VCD format
Keywords: Children in motion pictures; Family in motion pictures; Love in motion pictures