Hang Tuah - Phani Majumdar ([S.l.] : Merdeka Filem Studio [production company] ; Kuala Lumpur : Sathya Production [distributor], 1955)
Hang Tuah, pahlawan Melaka yang taat dan setia pada raja akhirnya difitnah dan dikianati. Baginda sultan, tanpa usul periksa menjatuhkan hukuman mati keatas Hang Tuah.
Anugerah, pengubah lagu terbaik seluruh Asia Hong Kong (1955)
Editor, H.R. Narayana
Cast: P.Ramlee (Hang Tuah), Sa'adiah (Tun Teja)
Keywords: Historical films -- Malaysia; Kings and rulers in motion pictures; Heroes in motion pictures