Abu Hassan pencuri - B. N., Rau ([S.l.] : Malay Film Productions [production company] ; Kuala Lumpur : Goldbest Sdn. Bhd [distributor])
Abu Hassan (P.Ramlee) dan rakannya Kassim adalah pencuri. Semasa mereka mencuri, Abu ternampak Tengku Faridah (Mariam) dan telah tertarik hati padanya, oleh sebab kedudukan yang tidak setaraf, Tengku Faridah tidak setuju dengan perhubungan percintaan ini.
Cast: P. Ramlee (Abu Hassan), Mariam (Tengku Faridah)
Keywords: Love in motion pictures